ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αθήνα  23  Γενάρη  2015

Με απόφαση του Β1 Τμήματος, παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση των έξι απολυμένων συναδέλφων μας από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί πρωτοδίκως με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής. Με την απόφασή του αυτή, το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να μην ακολουθήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία είχε κριθεί ότι ήταν σύννομη η κατάργηση των «ρητρών μονιμότητας» με την με αρ. 6/2012 ΠΥΣ ακόμα και στις συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως είναι και αυτές του προσωπικού των ΚΤΕΛ, αλλά να παραπέμψει το θέμα στην κρίση της Ολομέλειας. Υπενθυμίζουμε ότι ο εξουσιοδοτικός νόμος 4046/2012 (Μνημόνια) προέβλεπε την κατάργηση της μονιμότητας μόνο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και συγκεκριμένα μόνο για τις συμβάσεις που λήγουν με όριο ηλικίας κατά τη συνταξιοδότηση. Οι ντόπιοι εμπνευστές όμως της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων είχαν επεκτείνει με την με αρ. 6/2012 ΠΥΣ την κατάργηση οποιουδήποτε όρου παρέχει εργασιακή ασφάλεια σε όλες τις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και στις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η εξέλιξη αυτή μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την τελική έκβαση της υπόθεσης, η οποία εξαρχής αποτέλεσε θέμα πρώτης γραμμής για την Ομοσπονδία μας.  Υπέρ των απολυμένων συναδέλφων η Ομοσπονδία μας άσκησε πρόσθετη παρέμβαση στο πρώτο βαθμό αλλά και στον Άρειο Πάγο, ενώ υπέρ των απολυμένων άσκησε πρόσθετη παρέμβαση και η ΓΣΕΕ στον Άρειο Πάγο, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Ευελπιστούμε ότι η υπόθεση θα τύχει δίκαιης κρίσης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία στο παρελθόν έχει κρίνει συνταγματικούς τους περιορισμούς στις απολύσεις του προσωπικού των ΚΤΕΛ, ενόψει του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος που εξυπηρετούν και ιδίως χάριν της ασφάλειας των οδικών μεταφορών. Έχουμε την πεποίθηση ότι η προστασία του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος θα επικρατήσει έναντι των κοντόφθαλμων επιδιώξεων μερίδας εργοδοτών οι οποίοι έσπευσαν να αρπάξουν την ευκαιρία που πίστευαν ότι τους παρέχουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και να απαλλαγούν από το παλαιό και έμπειρο προσωπικό. Η Ομοσπονδία μας θα παλέψει για αυτό μέχρι τέλους.