Δελτίο Τύπου για μείωση αποδοχών εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Θεσ/κης

                                                                                                     Αθήνα  20  Ιούνη  2014

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


           Τα «δώρα» των μνημονιακών διατάξεων προς τους εργοδότες, η μείωση δηλαδή του μισθολογικού κόστους και η αχρήστευση στην πράξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, δεν είναι πλέον αρκετά για το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης το οποίο συστηματικά κατά το τελευταίο διάστημα επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ατομικά να υπογράψουν «υπεύθυνες δηλώσεις» με τις οποίες θα δηλώνουν ότι αποδέχθηκαν περαιτέρω μειώσεις ύψους 10%.

Για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, όπως ευθείες απειλές για υποβάθμιση και για απόλυση.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η οποία πάντα αποτελεί μια εξαιρετική περίοδο κερδοφορίας για τα ΚΤΕΛ και ειδικά φέτος που τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η πρακτική που εφαρμόζει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάρει ακόμα περισσότερα από την τσέπη των εργαζομένων, είναι πρωτοφανής και ξεπερνά ακόμα και όσα ο μνημονιακός νομοθέτης προέβλεψε.

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να συναινέσει σε μείωση των αποδοχών του.

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πιθανόν θεωρεί ότι νομιμοποιείται να πράξει οτιδήποτε προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζόμενων και ότι δεν θα ελεγχθεί για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Ήδη έχει εκδηλωθεί από πλευράς των εργαζομένων σθεναρή αντίθεση σε αυτή την πρακτική και διαμαρτυρία, με εξώδικες επιστολές, για τις απειλές και τον εκφοβισμό που υφίστανται, ενώ και η Ομοσπονδία έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας αυτές τις μεθόδους.

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης θα ελεγχθεί από τις αρχές ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, σαν αυτή που επιχειρεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

   

                                                                                        ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΥΠΟΥ