ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για δικαστική απόφαση Χαλκιδικής

Αθήνα  17  Σεπτέμβρη  2012

Τον προηγούμενο Μάρτη, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία επεδίωξε και τελικά  πέτυχε να μετατρέψει σε «ζούγκλα» τους χώρους εργασίας, η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας και της απεμπλοκής από εργασιακά δικαιώματα που την εμποδίζουν, αποφάσισε να απολύσει μαζικά συναδέλφους μας, κατά παράβαση του Νόμου, του Συντάγματος, αλλά ακόμη και της πλέον στοιχειώδους διαδικασίας ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Συνδικάτο εργαζομένων και την Ο.Σ.Μ.Ε.

Επιδιώκοντας την εκδίκηση, λόγω της δικαιολογημένης άρνησης του Συνδικάτου  εργαζομένων  και  της  Ο.Σ.Μ.Ε να συναινέσει σε τελείως αυθαίρετες μειώσεις, η Διοίκηση του ΚΤΕΛ - σε μια πρωτοφανή επίδειξη πυγμής - αποφάσισε στις 20 Μάρτη 2012 να απολύσει 6 συναδέλφους, στέλνοντας με κλητήρα τις απολύσεις στα σπίτια τους, ώστε να δείξει με τον πλέον απάνθρωπο και απαξιωτικό τρόπο, την πρόθεσή της να προχωρήσει το σχέδιο της απορρύθμισης και της πλήρους κατάργησης θεμελιωδών εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που το Σωματείο και  η  Ο.Σ.Μ.Ε, έχοντας αντιληφθεί το σχέδιο της εξόντωσης, καλούσε κατ’ επανάληψη σε διαβούλευση την εργοδοσία, προκειμένου να λάβει γνώση για το δήθεν «σχέδιο αναδιάρθρωσης». Μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν τα οικονομικά στοιχεία που θα φανέρωναν τις αληθινές προθέσεις της, η Διοίκηση του ΚΤΕΛ,  μας έκλεισε την πόρτα και με μια κατάπτυστη επιστολή, διατυμπάνιζε την απόφασή της να συνεχίσει τον αφανισμό του προσωπικού, στέλνοντας δεκάδες συναδέλφους στην ανεργία.

Οι αναμενόμενες διαμαρτυρίες, αλλά και οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις, παρά τη μαζική συμμετοχή και τη συμπαράσταση των εργαζομένων της πόλης, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την εργοδοσία, αφού συνεχίζοντας ακάθεκτη την εκδίωξη συναδέλφων, προσπαθούσε, άλλοτε με τραμπουκισμούς, ακόμη και σε βάρος του Προέδρου του ΕΚΘ και του Προέδρου της ΟΣΜΕ, άλλοτε με προσχεδιασμένες μηνύσεις σε βάρος των παρευρισκομένων στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, να επιβάλει το «δίκαιο του ισχυρότερου».

Μόνος δρόμος πλέον για τη διάσωση της αξιοπρέπειάς μας ήταν η Δικαιοσύνη, η οποία, επιβεβαιώνοντας τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, αλλά και επιτελώντας την ύψιστη θεσμική της αποστολή, έβαλε «φρένο» σε όλους όσοι πίστευαν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων χάθηκαν μαζί με την αξιοπρέπεια της χώρας.

Το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής με την υπ΄ αριθ. 24/2012 απόφαση έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση των Υπουργών (ΠΥΣ 6/2012) - αυτή που μέσα σε μια μέρα μετέτρεψε το Εργατικό Δίκαιο από «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων σε «όπλο μαζικής καταστροφής» τους - και αναγνώρισε την ακυρότητα των απολύσεων των συναδέλφων μας.

Μία μέρα μετά, το ίδιο Δικαστήριο, με την υπ΄ αριθ. 552/2012 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, υποχρέωσε την επιχείρηση να επαναφέρει άμεσα τους απολυμένους και να συνεχίσει να τους απασχολεί μέχρι να τελεσιδικήσει η παραπάνω απόφασή του.

Είναι βέβαιο ότι έπειτα από αυτήν την εξέλιξη τίποτε πλέον δεν θα είναι το ίδιο στους χώρους εργασίας και για το λόγο αυτό, ακόμη και αν οι μάχες δεν έχουν τελειώσει, έχουμε υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα μας.  Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε  τον  αξιολογότατατο  δικηγόρο  της  Ο.Σ.Μ.Ε  Ταρπινίδη Αναστάσιο,  ο  οποίος  με  μεγάλη  θέρμη,  συστηματική  δουλειά  και  με  τη  συμπαράσταση  όλων  μας  έφερε  το  αποτέλεσμα  αυτό.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΥΠΟΥ